Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

13-02-2014

Na de 2 manches van Sentower Park en WEN kunnen we een eerste balans opmaken van de PAVO hengstencompetitie.

 Zowel bij de 4- als de 5-jarigen zijn er al heel wat deelnemers die links of rechts al een steek hebben laten vallen. Bij de 4-jarigen zijn er nog 15 hengsten op een totaal van 29 die alles foutloos hebben afgewerkt en dat is een behoorlijk goed resultaat. Bij de 5-jarigen is dat beeld al even anders want hier zijn er nog maar 13 hengsten uit een totaal van 40 deelnemers met 2 foutloze omlopen.

U kan in de ranking zelf zien wie er in deze 2 leeftijdsgroepen nog in aanmerking kan komen voor de Emerald bonus op het einde van de serie.

Een speciale vermelding is er evenwel voor Extra Special, een 5-jarige zoon van Andiamo x Indoctro die vorig jaar bij de 4-jarigen alles foutloos sprong en ook nu nog steeds alle parcoursen vlekkeloos heeft afgelegd. Extra Special is een KWPN, gekeurd voor het AES die gereden wordt door Mike Van Olst voor rekening van Star Horses.

 

Bij de 6-jarigen is de koppositie voor Cantchelaro, een zoon van Chagall vd Burgrave x Highvalley Z.

Deze AES gefokte en gekeurde hengst won met zijn ruiter/fokker Danny Van Es de eerste manche in Sentower Park en behaalde een 6de plaats op de WEN.

Danny Van Es en Cantchelaro zijn een  bijzonder competitief duo en aangezien zij aan alle manches gaan deelnemen zijn zij één van de favorieten voor de eindoverwinning.

Een andere titelpretendent is Cumthago C, een Holsteiner die voor het BWP gekeurd is en gereden wordt door Nick Vrins. Deze hengst van de Roshoeve toonde vorig jaar reeds dat hij uit het goede hout gesneden is en met zijn 4de en 2de plaats in de eerste manches van 2014 bevestigt hij nogmaals dat hij één van de betere hengsten is van zijn generatie.

Op de 3de plaats in de ranking staat Curby du Seigneur een SBS gefokte en gekeurde zoon van Doree van ’t Zorgvliet x Ogano Sitte. Onder het zadel van Jerome Guery toonde deze hengst zich 2 maal in de competitie maar dat zal waarschijnlijk ook de laatste keer geweest zijn want Guery vertrekt, zoals vele andere profis met zijn paarden naar het zuiden om het seizoen voor te bereiden en dat is natuurlijk jammer voor de hengstencompetitie.

Op de 4de plaats staat de zeer regelmatig springende Inar C, een BWP-er van Quidam de Revel x Candillo en daarmede heeft de Roshoeve nog een 2de hengst in de top-5.

Deze top-5 wordt afgesloten door Ut Majeur de Brecey de SF/BWP hengst van Joris Van Dijck die in 2013 de titel van de 5-jarigen in de wacht sleepte.  In de eerste manche in Sentower Park begon Ut Majeur nog een beetje aarzelend maar tijdens de WEN stond hij er weer en won hij de proef met brio en daarmede is heeft hij ook nog alle kansen voor een nieuwe titel.

 

In de reeks van de 7-jarigen wordt het klassement aangevoerd door Hunters Scendro die met een 3de en een 2de plaats een droomstart kent onder zijn nieuwe ruiter Harrie Smolders.

Volgens Harrie is hij met deze Hannoveraans gefokte en Z/BWP gekeurde zoon van Scendix nog in de verkenningsfase en kon hij daarom nog niet helemaal voluit gaan. We zijn benieuwd wat dat gaat worden als alle knoppen afgesteld staan. Dat gaat helaas gebeuren in het Zuid-Europa want Hunters Studfarm heeft in overleg met Eurohorse beslist om alleen voor de Finale in Moorsele terug te keren naar de Hengstencompetitie.

Ook Jos Verlooy die met Comme Il Faut KWPN/Z v. Diamant de Semilly de manche van de WEN wist te winnen trekt naar het Zuiden samen met de nr 3 van de ranking Boyfriend du Seigneur SBS/CLS v. Calvaro Z en de eerder vernoemde Jerome Guery.

Geen probleem denkt Philippe Gysbrechts die met Clockwise of Greenhill Z (v. Clearway) op nummer 4 in de ranking staat en daarmede een paar grote concurrenten voor de eindoverwinning ziet vertrekken. Maar ook juist onder hem, op plaats 5 staat een grote kanshebber op de eindoverwinning en dan hebben we het over Houston BWP/SBS, de Heartbreaker zoon die vorig jaar vice-kampioen werd bij de 6-jarigen onder Frederic Vernaet. Stal T&L heeft in het verleden reeds heel wat succes geboekt in de PAVO hengstencompetitie en we zien hen dan ook dit jaar een grote rol spelen in de competitie.

 

 

 
Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse