Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

06-03-2013

Balans na 3 Manches Hengstencompetitie

 

Bij de 4-jarigen gingen er 30 van start in Moerzeke waarvan er nog 13 hengsten overblijven die alle 3 parcoursen foutloos hebben gesprongen. Dit is een mooi resultaat dat ook een inzicht geeft in de kwaliteit van het deelnemersveld. Als we de ranking van nu vergelijken met deze van 2012 dan waren er toen na de 3de manche nog 8 hengsten die alles foutloos hadden gesprongen.

 

In de reeks van de 5-jarigen is er een echte schifting gebeurd want van de 51 deelnemers staat er nu nog 8 hengsten op een gedeelde eerste plaats. Voor de volledigheid vermelden we ook dat 15 hengsten niet aan alle manches hebben deelgenomen.

Opvallend is ook dat van de hengsten die alle 3 de manches foutloos zijn gebleven er slechts 1 hengst is die vorig jaar bij de 4-jarigen in de top 10 van de eindklassering stond en dat is Charlekijn van T&L

De 2 kampioenen van 2012 I Am Moerenhoeve Star en Indigo v/d Lindehoeve lieten beiden 1 steekje vallen en zijn vandaag op achtervolgen aangewezen.

 

De 6-jarigen is ongetwijfeld de spannendste reeks met heel veel wisselende kansen omdat zelfs een barrageplaats geen garantie is voor ranking punten waardoor je er elke manche moet staan en ervoor gaan wil je een plaats in de top 10 van de ranking behouden.

Aan de kop van het klassement gaat de nieuwkomer Hercules by Immofluisteraar die 66 ptn op zijn conto heeft staan gevolgd door Houston en Tonixe die beiden vorig jaar reeds deelnamen aan de Hengstencompetitie voor 5-jarigen.

Als we de vergelijking even maken met de eind rangschikking van vorig jaar bij de 5-jarigen dan staat van de winnaars van 2012 Hakim Ourai v/d Zeshoek met een voorlopige 7de plaats het hoogst geklasseerd met 43 ptn.  Nog een goede nieuwkomer is Baltic Sitte die met Dirk Demeersman op een 4de plaats staat met 47 ptn.

In de voorlopige top 10 staan nog een aantal namen die vorig jaar vooraan stonden in de eind rangschikking en dan hebben we het over Horion de Libersart 5de, Clockwise of Greenhill 6de, Quinn vd Heffinck 8ste, Caspar SBB 9de en Hos d’O 10de .

De teerlingen zijn nog lang niet geworpen en met het systeem van dubbele punten in de finale zal iedere kanshebber tot het laatste moment uiterst geconcentreerd moeten blijven.

 

De 7-jarigen is een moeilijke reeks om juist te analyseren omdat niet iedereen deelneemt aan alle manches door internationale verplichtingen van ruiters of hengsten. Maar dat neemt niet weg dat er geen uitschieters zijn. De ranking wordt aangevoerd door Breemeersen Crescendo en Donaar Brondeel en dat is echt geen toeval want deze hengst was vorig jaar reeds 3de bij de 6-jarigen en hij is daarmede één van de meest regelmatige hengsten van zijn jaargang.

Op de 2de plaats staat Game Boy D10 van Stoeterij Dorperheide maar hij staat niet op de startlijst voor Gesves waardoor zo goed als kansloos is voor de eindoverwinning.

Gin-Duidam van T&L heeft daarentegen nog alle kansen met een 3de plaats op 13 ptn van Crescendo. Gin-Duidam was overigens vorig jaar goed voor een 7de plaats in de ranking voor 6-jarigen.

Op de 4de stek vinden we Galisco van Paemel die ook dit jaar weer veel indruk maakt onder Nick Vrins na een 6de plaats vorig seizoen.

De 5de plaats gaat naar Scherzo des Isles die ons dit jaar aangenaam verrast door zijn vermogen en regelmaat onder Marilyn Vorsselmans.

En we sluiten het overzicht af met  Navarro UK, een hengst van Star Horses die met hun nieuwe ruiter Mike Van Olst op de 6de plaats staat.

 

 

 Auteur: Dirk Zagers

Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse