Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

06-02-2013

DROOMSTART VOOR HENGSTENCOMPETITIE IN MOERZEKE
 De 1ste manche van de PAVO hengstencompetitie kende een geweldige start op ’t Overdijk in Moerzeke. Met 108 hengsten aan de start kreeg het bijzonder talrijk opgekomen fokkers publiek dan ook dan ook heel wat te zien en dat is net het unieke aan deze formule want waar kan je op één avond een dergelijk groot aanbod hengsten bekijken terwijl je terzelfdertijd ook nog in gezelschap van al je fokkersvrienden.

Maar niet alleen ter plaatse was publiek, ook de uitzendingen van Horse-Live kenden veel bijval met 1.200 computers die waren ingelogd om het spektakel te zien en we kunnen het ons ook voorstellen dat er meerdere mensen tegelijk naar het scherm van 1 PC zaten te kijken. Beter hadden we ons de start van het seizoen 2013 niet kunnen voorstellen, waarvoor onze dank aan alle hengstenhouders en fokkers die de hengstencompetitie ondersteunen.Ook op sportief vlak was er één en ander te zien op deze hoogmis van de fokkerij.De reeks van de 4-jarigen is altijd een spannend moment voor de hengstenhouders maar ook voor de stamboeken en hun keurmeesters want dit deelnemersveld is het resultaat van wat zij vorig jaar gekeurd hebben en je dat verdikt van de jury wordt door de fokkers heel aandachtig bekeken, geanalyseerd, bediscuteerd en je kan er zeker van zijn dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is.

4-Jarigen

De reeks 4-jarigen is voor de meeste hengsten zeer goed van start gegaan want er gingen 25 combinaties foutloos door het parcours. Een omloop waarvan sommige ruiters voor de aanvang dachten dat het te moeilijk was maar na afloop was iedereen toch tevreden met wat parcoursbouwer Eddy Gysemans had neergezet.Opvallend was dat de meeste hengsten zeer goed voorbereid waren en zich bijzonder goed lieten rijden en dat was vroeger in de eerste omlopen van de 4-jarigen nog wel eens anders.Voor de 2de manche op de WEN zal Eddy Gysemans de omloop al iets selectiever bouwen maar gezien de kwaliteit van het globale deelnemersveld zal dat niet veel problemen opleveren.

 

5-Jarigen

Ook hier zagen we veel foutloze omlopen maar dat was ook geen verrassing met de kwaliteit die we vorig jaar reeds zagen bij de 4-jarigen. In deze reeks zijn er vrij veel combinaties die voor het eerst starten in de PAVO Hengstencompetitie en daar is de nieuwe samenwerking met het SBS stamboek niet vreemd aan en de lijst wordt ook aangevuld door hengsten die in het BWP hun prestatieproeven op 4-jarige leeftijd hebben afgewerkt.

 

6-Jarigen

De 6-jarigen werd een triomftocht voor de stal T&L met de overwinning van Houston maar tevens met de 4de en de 9de plaats van Halifax v/h Kluizebos en Horion de Libersart die beiden ook in de barrage waren. Quinn vd Heffinck, nu onder Olivier Philippaerts bevestigd met een 2de plaats de kwaliteit die we de vorige jaren van hem al hadden gezien.Nieuwkomer in de PAVO Hengstencompetitie is Hercules by Immofluisteraar die met Christof Deraedt op een uitstekende 3de plaats eindigde. Christof had overigens met Tresor D’Arsouilles nog een debutant in de barrage waarmee hij 11de werd. De andere hengsten in de barrage waren allen bekende namen die uitstekend presteerde vorig jaar bij de 5-jarigen waardoor het nog heel spannend kan worden in deze reeks.Nog een opvallend feit was dat er in de 1ste omloop 6 combinaties waren met tijdfouten die naar mijn mening misschien wel te vermijden waren. Het resultaat is wel dat als we de ranking bekijken tijdfouten weinig of geen punten opleveren voor de eindklassement.

 

7-Jarigen

In de reeks worden traditioneel “de jongens van de kerels gescheiden” en de top 3 komt dan ook uit de professionele stallen met op kop Game Boy – Nicola Philippaerts van Stoeterij Dorperheiderheide gevolgd door Gin-Duidam – Frederic Vernaet van Stal T&L die het feestje van Luc Tillemans compleet maakte en op de 3de plaats Galisco van Paemel – Nick Vrins die de hengsten rijdt voor Stoeterij Roshoeve.
De 4de man in de barrage was Navarro UK onder Mike Van Olst die de nieuwe ruiter is van stal Star Horses van Albert Peffer die ook heel wat nieuwe hengsten meebracht bij de 4-jarigen.

 

Volgende zondag gaat de PAVO hengstencompetitie naar de WEN en daar bent U natuurlijk ook weer van harte welkom.Auteur: Dirk Zagers

Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse