Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

18-03-2013

FINALE PAVO HENGSTENCOMPETITIE 2013 – DE WARRE

 De finale van de PAVO hengstencompetitie was een fantastisch slot van een geweldig seizoen 2013 en het bevestigd nogmaals dat ondanks alles de fokkerij in België nog steeds springlevend is en dat we een collectie jonge hengsten hebben van topkwaliteit.

In totaal zijn er 125 hengsten die aan de start gekomen op de 5 manches en die werden door meer dan 10.000 mensen ter plaatse of via Horse Live TV bekeken en dat hebben we nog nooit tevoren meegemaakt waarvoor onze dank aan de Stamboeken, hengstenhouders, organisatoren, sponsors en vooral de toeschouwers.

 

De Kampioenen 2013

 Bij de 4-jarigen werden alle hengsten die 5x foutloos reden aequo als 1ste gerangschikt en dat waren er dit jaar 8 in totaal (zie ranking). De omlopen voor deze hengsten waren selectief maar tevens ook educatief en de parcoursbouwer Eddy Gysemans die de architect was van alle manches kreeg dan ook van de deelnemers bijzonder veel lof voor zijn parcoursen.

In de loop van de week verschijnen er een aantal artikels met als titel “Portret van een kampioen” en daarin gaan we al deze hengsten van dichtbij beschrijven.

Ook bij de 5-jarigen waren er nog 6 hengsten die 5* foutloos waren en die kregen een barrage voorgeschoteld waar de kwaliteit van deze generatie nogmaals bevestigd werd met als schitterende winnaar Ut Majeur de Brecey.  Joris Van Dijck en Ut Majeur moesten als eerste binnen  en zij zetten een tijd neer die nadien niet meer te verbeteren was. Cumthago C – Nick Vrins en Ivoir S – Koen Gelaude probeerden het wel maar strandden respectievelijk op de 2de en de 3de plaats.

De finale voor 6-Jarige hengsten had veel weg van een thriller. Niemand uit de top 5 met titel ambities kon zich een fout of een trage barrage permitteren en dat maakte het uitermate spannend.

De finaleproef werd gewonnen door Hercules by Immofluisteraar en Kristof Deraedt en daarmee sprong de hengst van Inge Balliauw van de 2de naar de 1ste plaats. Dat Hercules snel kon gaan hadden we al gezien in S’Gravewezel waar hij de concurrentie het nakijken gaf maar de insiders hadden voor de overwinning in de finale proef toch nog een andere favoriet en dat was de nieuw gekeurde BWP hengst Hunters Scendro.

 Hunters Scendro en Brecht Bille werden in de finale uiteindelijk 2de  maar hun resultaat had geen invloed op de top 3 omdat Hunters Scendro naast de Finale maar 1 keer had meegedaan en dat was op de WEN waar hij ook de proef won.

Houston en Ben Schuurmans stonden 3de in de ranking voor de finale, zij hadden dus nog een kansje maar dan moesten zij wel winnen en dat probeerden zij ook maar uiteindelijk werden ze 3de en dat leverde stal T&L de titel van Vice kampioen op.

Als voorlaatste moesten Tonixe en Frederic Vernaet, de leiders in het ranking aantreden en zij wisten dat het een moeilijke opdracht ging worden gezien de resultaten van Hercules en stalgenoot Houston. Tonixe bleef foutloos in de 1ste ronde en ging in de barrage onderuit op de 1ste hindernis en door die 4ptn nam hij een duik in het klassement met “slechts” 24 rankingspunten en een 3de plaats in de eindranking van de PAVO hengstencompetitie.

Voor de proef van de 7-jarigen kwamen er nog 5 hengsten aan de start waarvan er 3 nog aanspraak konden maken op de titel.

Van die drie kwam Gin Duidam en Frederic Vernaet, 3de in de ranking als eerste in de ring. De hengst van T&L ging foutloos door de 1ste ronde maar maakte dan 1 fout in een vrij snelle barrage.

Dan was het de beurt aan Galisco Van Paemel met Nick Vrins. Deze hengst van De Roshoeve was zeker niet kansloos maar gezien zijn 2de plaats in de ranking had hij zijn lot niet meer in eigen handen.

Nick wist dat hij met vlotte en foutloze barrage veel kans had op de titel maar het viel even anders uit want de machtig springende Galisco maakte toch een fout in een langere tijd dan Gin-Duidam.

Breemeersen Crescendo had tot de finale de hengstencompetitie gedomineerd en ging als leider in de ranking naar de finale. Hij sprong de omloop foutloos en dus kwam het er voor hem op aan om een foutloze barrage te rijden en zo de titel mee naar huis te nemen.

Maar dan sloeg het noodlot voor hem toe want op het einde maakte de anders zo regelmatig springende hengst van De Breemeersen toch een fout en zakte van 1 naar 3 in de ranking.

Frederic Vernaet en T&L konden uiteindelijk dan toch een kampioenschap op hun palmares bijschrijven dank zij de onverwachte overwinning van Gin Duidam.

 

Dirk Zagers

 

 

 

 

 

 
Auteur: Dirk Zagers

Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse