Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

21-03-2022

Hengsten blijven ook in de finale ‘nul springen’


Een goed gevuld Sentower Park vol kenners zag een mooie finale van de ‘Lannoo Belgian Stallion Competition powered by Euro Horse’.  De finale tijdens de derde fase van de BWP-Hengstenkeuring, betekende trok de lijn van de eerder verreden manches gewoon door, de kwaliteit van de hengsten was al  hoog en blijft hoog in deze editie van de hengstencompetitie. Algemene tevredenheid ook bij de organisatoren die goede reacties kregen over het nieuwe format.  

 

Vierjarige hengsten

Bij de vierjarigen kwamen 29 hengsten in de piste voor hun finale. Het lukte voor 22 (!) hengsten opnieuw om foutloos te blijven. Dat zijn bijzonder straffe cijfers en een indicatie van talent in deze jaargang.  Twaalf vierjarige hengsten bleven tijdens elk optreden van de ‘Lannoo Belgian Stallion Competition powered by Euro Horse’ foutloos. De eindranking vindt u hier 

 

Vijfjarige hengsten

Zelfde conclusie bij de vijfjarigen waar maar liefst 50 (!) van de 62 hengsten foutloos bleven. In de tweede fase deden 44 hengsten dat nog eens over. Niet elke combinatie reed daarin op het scherpst van de snee, maar dat er bij de vijfjarige hengsten bijzonder veel ‘nulspringers’ zijn, is op zich geen foute conclusie. 

Arno Boon reed Deja Vu van de Hoge Weide Z (Dominator 2000 x Rabino) naar de eerste plaats. Deze hengst is een fokproduct van Hedwig en Noa Appelmans. Quando Van De Helle (Quibery 3 x Chicago I Z) in eigendom van Het Netehof en Stoeterij Van de Helle, sprong met Jeroen De Winter naar een tweede plaats. Plaats 3 was opnieuw voor Arno Boon met de schimmelhengst  Rayton AB  (Chaiton F Z x Cruising). Pieter Kenis plaatste de BWP-gekeurde Riesling van de Gaathoeve (Iron Man vd Padenborre x Diamant de Semilly – fokker: Hugo Lieten) op plaats vier, voor Rythm-K van t Kattenheye (Taangelo van de Zuuthoeve x Cornet Obelensky) uit de fokkerij van Tony en Mieke Raman. 

 

Zesjarige hengsten

23 van de 31 finalisten sprongen na een foutloze basisomloop naar de tweede fase van de finale voor zesjarige hengsten. Calief Topfok (Lavallion x Toulon – fokker: BVBATopfok) sprongt daarin naar de eerste plaats met een bijzonder snelle barragerit. Het duo was negentien hondersten sneller dan de winnaars van de derde manche, Pieter Kenis en de schimmel Commander Bond (Corrado I x For Pleasure). De derde plaats was voor  Quaprice JW (Presley Boy x Diamant De Semilly), gefokt door Jan Wuytack en uitgebracht door Frederik Wuytack. Plaats vier was voor Koen Vereecken met de hengst Quickly v/d Kruishoeve (Moito van het Hellehof x Fantomas de Muze – fokker: Eric Polfliet) waarin maar liefst negen (!) generaties ‘De Muze-bloed’ verzameld zijn. Plaats vijf is voor Constantino van t Ravennest (Cornet Obolensky x Casall – fokker: Steven Dewulf). Calief Topfok en Commander Bond zijn ook de eerste twee hengsten in de eindranking. Plaats drie gaat hier naar Nobel van de Vrombautshoeve (Nabab de Rêve x Corrado I – fokker: Stal Boelens) onder het zadel van Peter Boelens. 

 

Jordy Oostvogels: “Calief Topfok beschikt over een absolute topinstelling”

“Waar er in eerste instantie een beetje getwijfeld werd aan zijn vermogen, laat de hengst zien en voelen dat hij over meer dan voldoende vermogen beschikt. Hij is niet de grootste maar hij heeft wel een topinstelling en een vechtersmentaliteit in de piste. Ik heb een ‘alles of niets-barrage’ gereden en dat kan alleen met een paard met zo veel kwaliteit. “  geeft Jordy Oostvogels mee. “Het plan met Calief Topfok is dat ik hem tot en augustus in een paar mooie cyclus-wedstrijden zal starten om hem nog meer ervaring te laten opdoen en hem conditioneel in orde te houden en naar het WK in Lanaken toe te werken. Daar zal hij wellicht door een andere ruiter uitgebracht worden.” Vult de winnaar van de zesjarigen nog aan. 

 

Zestien (!) van de zeventien deelnemende hengsten sprongen een foutloze basisomloop.  In de tweede fase bleven 11 hengsten van het hout.  De snelste, was Prestige van het Kluizebos (Halifax vh Kluizebos x Corrado I – fokker: NV Kluizebos) onder het zadel van Gilles Nuytens. Joe Clee en Bullseye 111 Z (Bamako de Muze x Der Senaat 111 – fokker:  Stud 111) hadden vijf (!) honderdsten van een seconde meer nodig voor de tweede fase. Dat dit een heel snel duo is, bewezen ze eerder al op elke manche van de Hengstencompetitie. Eind februari wonnen ze in Lier.  Dollars For Ever 111 Z (De Flor 111 Z x Carthago Z – fokker : Stal Harrie Theeuwes & Marc Hoesels) pakte met Joe Clee plaats drie. De vierde plaats ging Picco vh IJzerenlindehof (Quint vh Maarlo Z x Hopalong Cassidy xx – fokker: Jan Cox) met Patrik Jonkmans in het zadel. Jazzy Des Dames (Emerald van t Ruytershof x Calvaro Z – fokker: Haras des Dames) die na Bullseye Z 111, de tweede plaats op de eindranking pakt, sprong naar een vijfde plaats met Thiago Ribas da Costa.  De derde plaats in de eindranking gaar naar Dollars For Ever 111 Z. 

 

Gilles Nuytens: “Heel blij met zoveel kwaliteit en mentaliteit” 

Prestige heeft zoveel kwaliteit en mentaliteit. Hij is heel voorzichtig en hij werkt altijd mee. Het is een heel fijn paard om mee te rijden en hij is ook helemaal klaar om een versnelling hoger te gaan in de barrage. Binnen veertien dagen komt hij aan de start in Bonheiden. Daarna komt het dekseizoen en mag hij het even wat rustiger aan doen op sportief vlak. Als hij dan nog niet verkocht is, want er komt veel vraag naar de hengst, dan zijn het BK voor de zevenjarigen en het WK in Lanaken het doel.” 

Tekst: Kris Van Steen - Foto's: paardenfotograaf.beAuteur: Kris Van Steen
Bron foto: Paardenfotograaf.be

Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse