Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

17-02-2022

‘Kwaliteit’ is gemene deler in Belgian Stallion Competition 2022Wat tijdens de eerste manche van de   ‘Lannoo Belgian Stallion Competition powered by Euro Horse’ in Lier al duidelijk was, werd afgelopen weekend opnieuw bevestigd. Er zit bijzonder veel kwaliteit bij de deelnemende hengsten.  De statistieken met foutloze combinaties in alle jaargangen zijn daar het beste bewijs van. Al kan je met statistieken natuurlijk alles bewijzen. De hengsten live aan het werk zien is natuurlijk nog een beter en sterker bewijsmiddel.  Geen betere reden dus om de vier-, vijf-, zes- en zevenjarige hengsten te zien springen, te zien galopperen en te horen afkloppen. Het kan en het mag terug! Van harte welkom in Lier op 26 februari in het Azelhof voor de derde en laatste manche van de Hengstencompetitie 2022. De Finale is voorzien op 19 maart 2022 in het Sentower Park in Opglabbeek. 

 

40 (!) Foutloze hengsten bij de vierjarigen

De parcoursen staan aan de maat. De piste van het Azelhof en het Sentower Park is altijd indrukwekkend. Met of zonder publiek … En toch sprongen tijdens deze tweede manche van de hengstencompetitie, bij de vierjarigen,  40 (!) van de 45 startende combinaties foutloos.  Bij de eerste manche in Lier sprongen ook al 25 van de 35 hengsten naar een nulronde. Het was ook duidelijk dat de hengsten die in Lier nog onwennig waren, veel hadden opgestoken van hun eerste publieke optreden. De podiumvrees was bij de meeste jonge hengsten een pak minder wat het werk in de piste en de kwaliteit op de hindernissen absoluut ten goede kwam. 

 

Goed rapport 

Als het over ‘kwaliteit’ gaat, kan net hetzelfde gezegd van de vijfjarige hengsten. Maar liefst 59 (!) van de 76 deelnemende hengsten sprongen naar een foutloze omloop.  In Lier waren dat 61 van de 71 hengsten.  Op z’n minst veelzeggende cijfers en een bijzonder goed rapport om mee thuis te komen. 

 

Ook als het sneller moet … 

De zes- en zevenjarige hengsten krijgen een ‘Twee-Fazen-Special-proef’ voorgeschoteld.  Veertien van de 36 hengsten sprongen naar een ‘dubbel-foutloze’ omloop.  De snelste tweede fase kwam op naam van Chouchou Jvh Z (Sigaret JVH Z x Wandor van de Mispelaere – f: JV-Horses bvba). Deze hengst liep op de eerste manche trouwens ook al naar de derde plaats en staat aan de leiding in de tussenstand. Hocus Pocus 111 Z (Hermantico x Heartbreaker – f: CAM van de Oetelaar & Stal Harrie Theeuwes) sprong naar de tweede plaats met Gilles Van Hamme in het zadel. Calief Topfok (Lavillon x Toulon – f: BVBA Topfok SI) sprong naar brons in Opglabbeek met Jordy Oostvogels in zijn zadel. Qatar van ’t Paradijs (Qatar van ’t Paradijs x Kasjmir van Schuttershof – f: Johan Rooms-Vandenbranden) zorgde voor een tweede top-vijfklassering voor Gilles Van Hamme. Plaats vijf was voor Levall (For Pleasure x Quidam de Revell -  f: W. Hageman). 

 

Zevenjarigen vormen geen uitzondering

Zelfde formule bij de zevenjarigen. Hier sprongen vijftien van de 21 deelnemende hengsten naar een dubbel foutloze omloop. Om te winnen moest er sterk en snel gegaloppeerd worden en zouden korte wendingen het verschil maken. Maar ook dan bleven de zevenjarige hengsten die in het Sentower Park een parcours kregen voorgeschoteld dat mooi aan de maat stond, foutloos en met veel kwaliteit springen – we vallen in herhaling - Dollars For Ever 111 Z (De Flor 111 Z x Carthago – f: Stal Harrie Theeuwes & Marc Hoesels) was de snelste foutloze hengst in de tweede fase. Met Joe Clee in het zadel weet je dat het snel zal gaan in de barrage. Het duo bleef bijna anderhalve seconde onder de tijd van de nummer twee, Pickup de Rase (Jingo di Dieu d'Arras x Le Tot de Semilly – f: Bart Baeyens – Landsvreugd) met Marie Foulon in het zadel.  Jazzy des Dames (Smaragd van ’t Ruytershof x Calvaro Z – f: Haras Des Dames)  sprong met Ribas Da Costa Thiago naar plaats drie. Deze combinatie won overigens in Lier. Zij springen meteen naar de kop van het voorlopige tussenklassement. Cobelensky Z (Cornet Obolensky x Calvin Z – f: Jos Aegten) liep met Danny Van Es naar de vierde plaats. Plaats vijf was voor Joe Clee met Bullseye 111 Z (Bamako de Muze x Der Senaat 111 – f: Stud 111).  Ook in Lier stond deze hengst met een derde plaats in de prijsuitreiking. Zij gaan als voorlopige nummer drie naar Lier op zaterdag 26 februari. 

 

Het belooft alleszins een spannende en voor de fokkers leerrijke derde manche en finale te worden. Iets om naar uit te kijken. 

 

Resultaten Azelhof Lier 15/01/2022 


Resultaten Sentower Park  Opglabbeek 12/02/2022


Website Auteur: Kris Van Steen
Bron foto: Paardenfotograaf.be

Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse