Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

07-11-2018

PAVO Hengstencompetitie wijzigt reglement!


Het nieuwe jaar is niet meer zo ver weg en dus maakt de PAVO Hengstencompetitie zich ook langzaam op voor het nieuwe seizoen. En dat nieuwe seizoen gaat gepaard met enkele wijzigingen… Niet alleen qua locatie maar ook qua hengsten!

 

“Er was al enige tijd kritiek van de toeschouwers en ruiters dat de hengstencompetitie soms te lang duurde… Het is natuurlijk voor niemand aangenaam om om 01h30 ’s nachts nog 1,5h naar huis te moeten rijden omdat de wedstrijden zo lang duren,” steekt Dirk Zagers van wal. “De hengstencompetitie is zo ontworpen dat het een 5-tal uur zou duren en laten we eerlijk zijn: Wie wil er nu 3 uur naar 4-jarige paarden zitten kijken? Daarom hadden we in eerste instantie besloten om de rubriek voor 4-jarige hengsten enkel nog open te stellen voor Belgisch erkende stamboeken maar die maatregel kon niet overal draagvlak vinden. Het leek er zo namelijk op dat we het AES en de hobbyruiters zouden viseren, en dat was zeker niet onze bedoeling. Wel vonden we het belangrijk om een systeem te vinden waarbij het aantal hengsten verkleind werd om de werkbaarheid te verhogen en anderzijds de kwaliteit van de hengsten te waarborgen. Daarom hebben we in overleg met o.a. de hengstenhouders en het AES besloten om bij in de proeven voor 4-, 5- en 6-jarige hengsten nog enkel AES ‘Approved’-hengsten toe te staan. Bij het AES zijn er namelijk drie categorieën waarin een hengst kan vallen: Licensed, Approved en Elite. Door enkel nog ‘Approved’-hengsten toe te staan kunnen we garanderen dat de hengsten een gelijkwaardige selectie hebben doorlopen als in de andere stamboeken. Eigenaren van een ‘Licensed’-hengst dienen evenzeer niet te panikeren,” vervolgt Dirk. “We hebben met het AES overlegd en zij zullen op 14 December een opwaardeerkeuring houden te Schijndel. (nvdr: Inschrijven hiervoor kan via deze link.) Op die manier is er uniformiteit en daarnaast zorgen we voor meer kwaliteit en meer plezier voor iedereen. Opgelet: bij de 7-jarige hengsten hebben we omwille van het kleine deelnemersveld besloten om wel nog ‘Licensed’-hengsten toe te staan.”

 

Hubert Hamerlink vult aan: “‘Paul Peeters, Dirk Zagers, Nadine Motmans en ik zijn vroeger de Hengstencompetitie gestart om de Belgisch gekeurde hengsten te promoten. Dat is zo’n succes geworden dat het een beetje uit de hand gelopen is! Iedereen wilde meedoen en omdat wij het belang voor de Belgische fokkerij erkende, wilden wij ook iedereen die kans geven. Inmiddels worden er steeds meer hengsten door de stamboeken gekeurd en was het dus noodzakelijk om de regels aan te scherpen. We horen in de wandelgangen ook al steeds meer Nederlanders die hun hengsten bij ons willen voorstellen omdat het zo’n succes is!” “En dat kan ook, mits de paarden in België geïmmatriculeerd zijn en de ruiters een geldige licentie hebben” knipoogt Dirk Zagers.

 

Een laatste wijziging vindt plaats in de locaties. “Gesves verdwijnt inderdaad van de kalender,” aldus Dirk. “Na al die jaren blijkt het toch moeilijk om de Waalse fokkers te motiveren om te komen kijken naar de manche in Gèsves. Daarnaast zijn er weinig Waalse hengstenhouders die er voor kiezen om deel te nemen aan de Hengstencompetitie, waardoor het ons het beste leek om de manche van Gesves naar Lier te verplaatsen.”

 

De kalender ziet er nu als volgt uit:

 

  • Eerste manche: 19 Januari - BWP Hengstenkeuring, Azelhof
  • Tweede manche: 9 Februari - Sentower Park, Opglabbeek
  • Derde manche: 16 Februari - CSI2* Azelhof, Lier
  • Vierde manche: 22 Februari - Flanders Expo, Gent
  • Finale: 16 Maart - BWP Derde Fase, Moorsele

 

De inschrijvingen openen traditiegetrouw op 1 januari!
Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse