Lannoo Martens Belgian Stallion Competition Powered by

28-02-2022

Talrijk opgekomen publiek ziet veel nulrondjes en kwaliteit tijdens derde manche Hengstencompetitie


Het Azelhof in Lier zat nagenoeg vol. De nieuw aangelegde parking voor auto’s had ook bijna haar limiet bereikt. De derde manche van de Lannoo Stallion Competition Powered by Euro Horse, deed voor het eerst in twee jaar, het Azelhof nog eens quasi vollopen. Zeker toen de zes- en zevenjarigen in actie kwamen, de voorjaarszon was gaan rusten en de hindernissen hoger werden.

Eindelijk!  Geen mondmaskers. Geen anderhalve meter afstand. Geen gedoe met zit- en staanplaatsen. Gezelligheid, goede paarden en mooie sport.
‘Live-actie’  dus. En dat geeft altijd net dat tikkeltje meer.
 

Foutloos

38 van de 44 hengsten sprongen een foutloze omloop in deze derde manche van de proef voor vierjarige hengsten ‘powered by Krismar Horsetrucks’.  Dat zegt veel over de kwaliteit van de paarden die in de piste kwamen. Het percentage foutloze hengsten ligt voor de derde keer op rij bijzonder hoog. Het resultaat en het ‘nulletje’ achter de naam van de combinatie is één. De kwaliteit op de spong, de lichtheid en de ongedwongenheid is twee. Ook dat zie je manche na manche verbeteren. Leervermogen. Willen meewerken. Taxeren. … Ook dat zijn belangrijke kwaliteiten van een hengst die hij wellicht zal doorgeven aan zijn nakomelingen.

Dezelfde conclusie valt te trekken over het deelnemersveld bij de vijfjarigen.  56 (!) van de 75 deelnemende hengsten sprongen in de proef ‘powered by Tal Milstein Stallions’ naar een foutloze omloop. Straffe cijfers …  Veel meer valt daar niet aan toe te voegen.
 

Straffe Pieter Kenis

In de proef zesjarige hengsten ‘powered by  Greenfield Selection’ sprongen 20 van de 32 hengsten ‘dubbel-nul’. Pieter Kenis zette een bijzondere prestatie neer. Hij reed de twee hengsten die hij in deze reeks startte, naar plaats één en twee. Met de Holsteiner Commander Bond, een schimmelzoon van Corrado I uit een For Pleasure x Ramiro Z-Moeder pitste hij nog enkele honderdsten van zijn op dat moment winnende tijd met Quicksilver C.

Quicksilver C. Quicksilver C is een zoon van Cicero uit een Dominard x Rex Magna XX-moeder die zelf ook in de grote sport liep. Voor Commander Bond is het de tweede opéénvolgende overwinning in de Lannoo Stallion Competition Powered by Euro Horse overigens.  De derde plaats ging naar Jan Vermeiren met Qualoubet van ’t Zorgvliet (Baloubet du Rouet x Heartbreaker).  Peter Boelens reed naar plaats vier met Nobel van de Vrombautshoeve (Nabab de Rêve x Corrado I). De vijfde plaats ging naar Gilles Van Hamme met Quatar van ’t Paradijs (Mosito van het Hellehof x Kashmir van Schuttershof).
 

Climax

Joe Clee en Bullseye 111 Z, een zoon van Bamako de Muze uit de bekende moeder Imke 111 (Der Senaat x Heartbreaker), zorgden voor applaus en een climax in het Azelhof. Ze wonnen als allerlaatste combinatie op de startlijst proef voor zevenjarige hengsten, ‘powered by Van Mossel Automotive Groep’.  Dertien van de 22 hengsten bleven overigens dubbel foutloos op het 1,35m.-hoge parcours. Dat is ruim boven de helft.  Thiago Riba Da Costa reed Jazzy des Dames naar plaats twee. Jazzy des Dames is een zoon van Emerald van het Ruytershof uit een Calvaro Z-moeder.  De derde plaats was voor Patrick Jonkmans met Pico van het Ijzerenlindenhof (Quint vh Maarlo x Hopalong Cassisdy XX) . Plaats vier was voor Jeroen De Winter en Petrocian BC (For Pleasure x Darco). Quantico S.G.H. sprong met Neal Vanderwegen naar plaats vijf. Quantico is een zoon van de onlangs overleden Diamant de Semilly uit een Acorado I-moeder.

Alle resultaten - https://results.equi-score.be/event/2022/17383/nl
 


 

Napraten met Pieter Kenis – 1 en 2 (!) bij de zesjarigen

 

“Twee verschillende hengsten maar eigenlijk lijken ze ook op elkaar”

“Commander Bond en Quicksilver C zijn eigenlijk twee heel verschillende paarden, maar ze lijken ook allebei wel op elkaar. Niet qua exterieur. Wel van mentaliteit.  En het zijn ook twee ‘echte hengsten. Echte vaderdieren. Maar makkelijk in hun rijden. Ze zijn allebei nog maar net vijfeneenhalf jaar oud maar ik weet gewoon dat ze me nooit in de steek zullen laten. Daarvoor ken ik ze ook al te goed want ik rij ze al een hele periode.”
 

Genieten

Pieter: De twee zesjarige hengsten staan gestald op de Roshoeve, maar Commander Bond is eigendom van Amerikaanse mensen en ik vermoed dat als hij het zo goed blijft doen, hij waarschijnlijk richting Amerika zal verhuizen volgend jaar.  Hij is eerder van het klassieke type maar toch handig genoeg. Quicksilver is net als zijn moeder Orage die met Guy Williams zowat alles won, alles wat je van een modern sportpaard mag verwachten. Nog een beetje slap op dit moment. Dat is overigens normaal als vijfeneenhalf-jarige.  Maar hij springt er altijd van weg. Super voorzichtig. Dat gaat echt een heel goed paard worden denk ik. Ik weet dat wanneer er echt veel geld gaat geboden worden voor Quicksilver C, hij wel eens zal vertrekken op een dag, maar ik geniet op dit moment van elke rit die ik hem kan en mag rijden.
 

Klassement

Pieter: We proberen de hengsten in de Hengstencompetitie gewoon goed te laten springen. Een mooi ‘nulrondje’. Dat is ook wat ‘mijn bazen’ het liefst hebben. Met het klassement zijn we eigenlijk niet bezig. Het is deel van de opleiding van de hengsten. Als ik in de barrage voor een goed klassement ga dan, dan heb ik dat meestal zelf beslist (knipoog).
 

Geen onnodige risico’s

Pieter: Ik zal wel geen onnodige risico’s nemen om toch maar een seconde sneller te zijn. De opleiding en het kunnen tonen van de kwaliteit is het belangrijkste op dit moment. Het feit dat ik makkelijk de wendingen kan rijden. Dat ze goed blijven springen als het wat sneller gaat. Dat ze makkelijk draaien … ook dat is ‘genetisch’ en hoort evengoed bij moderne sportpaarden en sporthengsten als ‘voorzichtig zijn’ en met veel vermogen springen. (glimlach)Auteur: Kris Van Steen
Bron foto: paardenfotograaf.be

Contact

vzw Belgian Stallion Competition
Tommelbergweg 33
2990 Wuustwezel - België
info@belgianstallioncompetition.be
Tal milstein stallions Hippomundo Galop equnews Clip my horse